Tätä sivua on nyt luettu yhteensä

torstai 29. kesäkuuta 2017

Black River Bluesman & Bad Mood Hudson

Puistobluesblogi sai langan päähän mustan joen bluesmiehen, joka tulee rouhimaan juurevaa bluesiaan Puistobluesin juhlavuoden pääkonsertissa. Mikä on Black River Bluesmanin tarina?

Candy Box Blues, jonka sanat teki Jukan 10-vuotias poika.

"Stagenimenihän periytyy suoraan kotipaikastani. Olen kotoisin Mustiosta, joka taas ruotsiksi on Svartå ja se käännettynä englanniksi on Black River." Jukka Juhola kertoo. "Bändin musiikki perustuu pitkälti yksinkertaiseen riffittelyyn, tämä on kaikkiaan aika karkeaa hommaa. Rumpali Andy on enemmän raskaan musiikin ja punkin ystävä. Tämä tuo musiikkiin lisää vaikutteita ja tietynlaista räimettä. Samoin itse olen saanut runsaasti vaikutteita esimerkiksi Black Sabbathilta ja tuoreemmista bändeistä esimerkiksi Black Keysiltä. Myös pääkonsertissa soittavaa North Mississippi Allstarsia on tullut kuunneltua paljon." Jukka kertoo. "Suurimmat vaikuttajat ovat kuitenkin Mississippi bluesin kantaisät, esimerkiksi R.L. Burnside ja T-Model Ford."

Kuva: Leif Laaksonen
Jukan soitin ei myöskään muistuta tavanomaista kitaraa. "Olen vuodesta 2009 alkaen käyttänyt John Lowen valmistamia Lowbow-kitaroita. Oikeastaan en haluaisi kutsua kitaroitani sikarilaatikkokitaroiksi, vaikka ne sitä kai määritelmältään olisivatkin. Lowbow -kitarat ovat vaan aivan toista luokkaa verrattuina kadunkulmissa myytäviin kitaroihin, jotka kelpaavat lähinnä koristeiksi. Kitaroiden ainutlaatuinen soundi syntyy esimerkiksi siitä, että Lowe tekee itse omat kitaramikkinsä, mitä harvoin näkee. Vanhin Lowbow-kitarani on vuodelta 2009 ja on edelleen kiin uusi." Jukka hehkuttaa työvälinettään. "Oikeastaan kitaran ominaisuudet vaikuttivat siihen, miksi bändin mudoksi valikoitui duo. Lowbowlla pystyy soittamaan sekä bassot että kitarat, jolloin basisti muuttui tarpeettomaksi".

Bändi on kiertänyt myös mittavasti maailmaa kahdeksan vuoden urallaan. "Minulle kansainvälisyys on luonnollinen osa soittamista. Olen viettänyt suuren osan vuodesta ulkomailla jo pienestä pitäen, joten ulkomailla soittaminen ei sinällään eroa Suomessa soittamisesta. Olemme soittaneet jenkeissä bluesfestivaaleilla, Englannissa, Tsekissä ja esimerkiksi Katmandussa. Ei se skene kovin paljon eroa vaikka paikat voivat kuullostaa eksoottisilta." Jukka kertoo. "Alternative bluesin soittajat ovat maailmalla aika samankaltaista jengiä. Esimerkiksi Suomessa järjestämme Floating Cockroach -festivaalia, jossa paljon mainstreamista erottuvia bluesbändejä".Puistobluesiin saapuvalle yleisölle Jukka lupaa vain antaa kaikkensa. "Edellisellä keikalla blueskadulla myimme kokonaiset 45 CD:tä keikan jälkeen ja nimmarijono oli älyttömän pitkä. Samanlaista meininkiä toivotaan tietty niemessäkin. Minulla on huikean iso arvostus festaria ja sitä järjestäviä vapaaehtoisia kohtaan, upeaa että painetaan duunia musiikin eteen. Aion vetää täysillä ja katsoa mihin se riittää." Jukka päättää.

Teksti: Jaakko Latva-Pukkila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti