Tätä sivua on nyt luettu yhteensä

maanantai 19. kesäkuuta 2017

Vuosi 1978: Mistä kaikki alkoi

Puistobluesblogi on Järvenpään Blues-Jazz Diggareiden oma tiedotuskanava, joka pyrkii jatkamaan esimerkiksi Blazz -lehden perinteitä, tuoden esille festivaalin esiiintyjiä, henkilöitä ja historiaa. Tämä on ensimmäinen osa festivaalin 40-vuotisen historian avainvuosia käsittelevästä blogisarjasta.
Toim. huom! Ensimmäisestä vuodesta ei ole jälkipolville säästynyt merkittävästi valokuvamateriaalia, joten jutun kuvituksessa on käytetty kuvia vuosilta 1978-1982.40 vuotta sitten joukko rytmimusiikinharrastajia havaitsi Keski-Uudenmaan livemusiikkitarjonnassa bluesinmentävän aukon. Tästä havainnosta ja tarpeesta sai alkunsa Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry, ja sitä myöten myös Puistoblues.

Super Blues Band vuonna 1978.

Ensimmäinen Puistoblues järjestettiin Järvenpään Vanhankylänniemessä 19.8. vuonna 1978. Ulkoilmakonsertin paikaksi katseltiin sillä silmällä myös Krapin nurmikkoa ja Hyrylän soramonttuja, mutta pisimmän korren veti kuitenkin upea maisema riittävän kaukana asutuksesta. Siellä olisi hyvä diggarikansan temmeltää aiheuttamatta häiriötä kanssaihmisille. Jälkeenpäin ei voi kuin kiitellä tätä oivallusta, sillä vaikka ensimmäisen Puistobluesin 504 maksanutta kuulijaa olisivat mahtuneet pienemmällekin alueelle, olisi myöhemmin tapahtuman kasvaessa paikkaa jouduttu varmasti vaihtamaan.

Ilmakuva vuodelta 2010, jolloin Vanhis oli täynnä.

Heti ensimmäisestä Puistobluesista lähtien talkoohenki tapahtuman järjestämiseen on ollut vahva. Ensimmäistä Puistobluesia järjestämässä oli 28 talkoolaista, kun nykyisin luku on n. 550. Talkooväen osaamisen turvin on vuosikymmenten ajan saatu toteutettua asioita, joita pienen yhdistyksen varoilla olisi ollut mahdotonta ostaa. 
Talkoolaisporukkaa jostain 80-luvun alkupuolelta.

Vuoden 1978 Puistobluesin esiintyjäkaarti oli kokonaisuudessaan kotimainen. Esiintymislavana toimineelle rekan lavalle kiipesi ensimmäisenä paikallinen Hemmin Verstas soittajinaan mm. Sakari Nurminen, Harri Karen ja Timo Lindholm. Seuraavana vuorossa oli trio Raittinen, Söderberg & Gustavson ja Super Blues Band & Rekku Reckhard. Ensimmäisessä Puistoblues-julisteessa ei lainkaan mainita Kojon, Jimi Suménin & The Housebreakersin esiintymistä, mutta todistettavasti tällainenkin kokoonpano lavalle nousi juuri ennen pääesiintyjänä ollutta Chicago Overcoatia. 

Vuoden 1980 festariyleisöä.
Sää on seikka, joka Puistobluesista puhuttaessa ei koskaan jää mainitsematta. Piknik-henkisessä tapahtumassa se on tavallaan yksi esiintyjistä, mutta pääesiintyjää siitä ei toki toivota koskaan. Useimmiten pääkonsertista on saatu nauttia mukavassa kesäsäässä, mutta ensimmäinen Puistoblues alkoi harmaissa ja sateisissa olosuhteissa. Puolentuhatta paikalle saapunutta kuulijaa kuitenkin todisti, että säästä huolimatta tapahtuma oli ainutlaatuisuudessaan vetovoimainen. Taivaan selkiytymisen myötä selkiytyivät myös tulevaisuudensuunnitelmat; tämä tehdään ensi vuonna uudestaan!

Vuonna 1982 aurinko innosti festariyleisön hurjaan tanssiin.
Teksti: Liisa Latva-Pukkila
Tämä on Puistobluesin historian avainvuosia käsittelevän blogisarjan ensimmäinen osa. Avainvuosista on kerätty valokuva- ja esinenäyttely Järvenpään kirjastoon, joka aukeaa bluesviikolla.

Puistoblues järjestetään 40. kertaa 28.6.-2.7.2017. Bluesviikon huipennus, pääkonsertti järjestetään perinteisesti Vanhankylänniemessä 1.7.2017. Juhlavuoden konsertin pääesiintyjänä legendaarinen Little Steven 14-henkisen Disciples of Soul -kokoonpanon kanssa.
Tämän vuoden festariliput Lippu.fi tai Tiketti alk. 68,50 euroa.

1 kommentti:

  1. Hemmin Verstaan kokoonpano v.78 Vanhankylän niemessä oli: Harri "Pikkis" Karen laulu ja kitara, Hannu "Limppu" Lindblad kitara, Lauri "Labe" Kumpulainen basso ja Sakari "Saka" Nurminen rummut. Soitimme viimekesänä 2018 Blueskadun lavalla lähes samalla kokoonpanolla. Minä, Pikkis ja Saka vahvitettuina tutuilla ammattisoittajilla. Matskua löytyy tuosta nostalgisesta keikasta löytyy tuubista. Soitimme osin samaa proggista kuin v.78..
    Hannu "Limppu" Lindbad

    VastaaPoista