Tätä sivua on nyt luettu yhteensä

keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

J. Karjalainen, satojen hittien mies, osa 2

Puistobluesblogi julkaisee blogisarjan J.Karjalaisesta pääkonserttia edeltävällä viikolla. Sarjan ensimmäinen osa keskittyy Jiin uran alkuvaiheisiin. Teksti Janne Virtanen.

ELECTRIC SAUNASTA LÄNNEN JUKKAAN

J.Karjalainen Electric Sauna

Kun Villejä lupiineja – albumi oli saanut lyhyessä ajassa platinaa, olisi luullut, että J. Karjalainen yhtyeineen jatkaa kokka kohisten kohti uutta menestystä. Asiahan ei tietenkään mennyt niin. Levytysura jatkui, mutta bändi vaihtui. J. Karjalainen Electric Sauna julkaisi vuonna 1996 samannimisen CD:n. Mitä siitä seurasi? Ainakin kaikki tiesivät missä se Väinö on.Sanomattakin on selvää, että kaupallinen menestys oli huima. levyä oli tuottamassa maestron itsensä lisäksi Mitja Tuurala sekä Tommi Viksten. Electric Sauna saikin vuoden 1996 Emma-gaalassa parhaan albumin palkinnon. Lisäksi J. Karjalainen palkittiin vuoden miessolistina, Tommi Viksten tuottajana ja Väinö parhaana biisinä. Ei hassummin.

Keihäänkärki (live).

Kokoonpano levytti toisen kerran vuonna 1998, jolloin ilmestyi pitkäsoitto Laura Häkkisen silmät. Myös se poiki platinaa Karjalaisen ennestään jalometallia sisältävälle seinälle. Albumilta lohkaistu ”On kaikki niin kuin ennenkin” nousi myös kohisten singlelistoilla. Seuraavana vuonna ilmestyi Electric Saunan Electric Picnic. Aivan platinamyyntiin asti se ei kuitenkaan yltänyt, mutta komeasti kultaa kuitenkin tuli. Varsinkin ”Hölmö nuori sydän” – kappale soi hyvinkin taajaan radiokanavilla. J.Karjalainen Electric Sauna levytti melkoisen ahkeraan. Vuoden 2001 Marjaniemessä ja 2002 Valtatie ylittivät heittämällä kultalevyyn tarvittavan myyntirajan. Valtatie jäi yhtyeen viimeiseksi studioalbumiksi. Sen sijaan yhtye teki DVD:n Mikä mahtaa olla in? vuonna 2004. Lisäksi yhtye julkaisi kokoelmalevyt Vanhaa rautaa – keihäänkärkiä 1992–2004 sekä Juhlakokoelma 1981-2005.

On kaikki niinkuin ennenkin (live)

Vuonna 2006 J. Karjalainen laittoi vaihteeksi kaikki päälaelleen. Palkittu ja menestynyt amerikansuomalaisia kansansävelmiä sisältänyt Lännen Jukka oli aivan uutta. Tai paremminkin sanottuna vanhaa. Levyllä Karjalainen sepittää tarinaa isoäitinsä mökkinaapurina asuneesta Lännen Jukasta, jonka lauluja Jukka oli pienenä saanut kuunnella. J. Karjalainen soittaa levyllä kitaraa ja banjoa. Tällä kertaa muita muusikoita ei mukaan tarvittu. Tosin keikoilla mukana olivat mm. Ninni Poijärvi viulussa ja Mika Kuokkanen kitarassa. Vuonna 2008 ilmestyneellä niin ikään amerikansuomalaista hilpatihippaata sisältäneellä Paratiisin pojat – levyllä on mukana Puistobluesissakin esiintynyt haitaristi Veli-Matti Järvenpää.

Sormus se kulki itteksensä.

Eikä kahta ilman kolmatta. Vuoden 2010 Polkabilly Rebels nousi imestyessään myyntilistan ykköseksi. Ja niinhän se on Karjalaisen tapauksessa, että silloin on aika muuttaa taas tyyliä. J. Karjalainen vieraili eri artistien levyillä, rapista viulunsoittoon. Kunnes aika oli kypsä palata vuonna 2013 juurille.

Teksti: Janne Virtanen

J. Karjalainen esiintyy 2.7.2016 Puistoblueseilla! Liput Vanhankylänniemen pääkonserttiin alk. 62 euroa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti