Tätä sivua on nyt luettu yhteensä

torstai 23. kesäkuuta 2016

Kuinka saisin rikki kookospähkinän?

Luvassa gummallisia tarinoita ja gummidugsia

Gommi ja Pommi. Kuva: Pertti Mannelin

Legendaariset Gommi ja Pommi saapuvat Puistobluesiin viihdyttämään yleisöä aina yhtä tajuntaan iskevillä lastenlauluillaan. Jos joku ei ole kaksikkoon vielä jostain syystä törmännyt, on Gommi ja Pommi M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen vuonna 1988 muodostama lauluduo. Jänikseksi ja kissaksi pukeutuva kaksikko esiintyi Yleisradion lastenohjelmissa 80- ja 90-lukujen vaihteessa ja teki vuoden 1995 Joulukalenteri-ohjelman.

Parivaljakko tutustui toisiinsa 1970-luvulla legendaarisen Love Records – levy-yhtiön myötä ja ovat esiintyneet yhdessä jo lähes neljän vuosikymmenen ajan. Gommin ja Pommin lisäksi duon repertuaariin kuuluvat mm. yhtyeet Underground Rock Orchestra ja Uusrahvaanomainen jatsiorkesteri (joista jälkimmäinen muuten keikkailee edelleen) sekä esiintymiset sketsiohjelmissa Kummeli ja Team Ahma.  Alun perin lapsille suunnattu duo on nykyään suosittu erityisesti aikuisten keskuudessa; "Silloiset pienokaiset ovat nyt baari-iässä ja vaativat jälleen Kookospähkinää ja Kamelilaulua. Varmaan se on jonkinlaista nostalgiaa, en tiedä" on Hietanen sanonut.

Katso kaksikon klassisia pätkiä Ylen elävästä arkistosta!


M.A. Numminen, duon Gommi-jänis, tunnetaan ehkä parhaiten persoonallisesta falsettilauluäänestään ja muusikonuransa alkuaikojen tarkoituksella ärsyttämään pyrkivistä projekteista. Valtakunnan virallisena kiusankappaleenakin tunnetun miehen useat tuotokset pääsivät radiossa soittokieltoon 60-luvulla. M. A Numminen on todellinen taiteen moniottelija ja niittänyt suosiota, ehkä jopa Suomea suurempaa suosiota, sekä Ruotsissa että Saksassa. Numminen on aloittanut musiikin parissa rumpalina, esiintyen välillä esimerkiksi Unto Monosen yhtyeessä.Klassisen musiikin, modernin konserttimusiikin ja jazzin innoittamana, hän siirtyi kuitenkin pikkuhiljaa musiikin säveltämiseen ja laulamiseen. Lastenlaulujen lisäksi Numminen on säveltänyt oopperan ja kuoromusiikkia, kirjoittanut useita kirjoja ja runoteoksia, tehnyt lyhytfilmejä ja liveperformansseja, kääntänyt musiikkia suomeksi ja suomesta, julkaissut useita kymmeniä levyjä ja toiminut radiojuontajana. Onpa miehellä ollut muutamia vuosia myös oma levy-yhtiönsä ”Eteenpäin!”  Pedro Hietasen lisäksi M. A. Numminen on tehnyt yhteistyötä useiden Suomen eturivin muusikoiden ja taiteilijoiden, kuten Rauli ”Badding” Somerjoen, Seppo Hovin ja Heikki ”Häkä” Virtasen, kanssa. Puistobluesiin Numminen saapuu juhliessaan 50-vuotistaiteilijajuhlaansa.


Pommi-kissa, eli Pedro Hietasen muusikon ura on alkanut jo 3-vuotiaana hanurin soitolla. Jos M. A. Nummisen taiteilijaura on mittava, ei Hietanenkaan kauas kollegastaan jää. Hänen pääsoittimiaan ovat hanurin lisäksi kosketinsoittimet, joita hän on soittanut edellä mainittujen lisäksi mm. yhtyeissä Wigwam, Pepe & Paradise ja Pedro's Heavy Gentlemen. Onpa Hietanen lisäksi säestänyt sellaisia kuuluisuuksia kuin Irwin Goodman, Paula Koivuniemi ja Sammy Babitzin. Hietanen on tehnyt yhteistyötä myös lukuisien muiden artistien kanssa (lista on liian pitkä lueteltavaksi), säveltänyt ja sovittanut musiikkia elokuviin, näytellyt televisiossa ja radiossa sekä toiminut EMI Oy:n tuotantopäällikkönä ja freelance-tuottajana sekä studiomuusikkona.Tiheästi eri kokoonpanoilla keikkailevan kaksikon tahti ei näytä hiljenevän vuosien vieriessä ja Hietanen on todennut, että "Kiertämistä jaksaa, kun homma viihdyttää itseä yhtä paljon kuin yleisöä". Kesällä 2016 Gommi ja Pommi ovat ajankohtaisempia kuin koskaan ja festariyleisö saa nauttia loppuvuodeksi täyteen buukatun duon esiintymisestä pääkonsertissa Vanhankylänniemen lastenlavalla. Sukupolvesta toiseen viihdyttävän duon esiintyminen ei jätä kuulijoita kylmäksi ja kaksikosta Hietanen onkin arvioinut vaatimattomasti, että "Huumori on tietysti osittain ajassa kiinni. Eri asiat naurattavat eri-ikäisiä, mutta kyllä nerokas huumori uppoaa aina". Jännitettäväksi jää, nähdäänkö Puistobluesissa lavalla myös toteemipaalu Pemmi.Teksti: Minna Paasio

Historian suurimmasta kakarabluesia juhlittiin Bluesletterillä! Lue koko Kakarabluesien ohjelma ja mm. Bluesmies Jönssonin haastattelu täältä.

Liput Vanhankylänniemen pääkonserttiin alk. 62 euroa!

Gommi ja pommi esiintyvät pääkonsertin lastenlavalla ensimmäisellä ja toisella bänditauoilla.

Osta lippuja Puistobluesin toimistolta
Liput Tiketistä
Liput Lippu.fi
Puistoblues kotisivut
Puistoblues facebookissa
Puistoblues instagramissaEi kommentteja:

Lähetä kommentti